Gatsmart gatmat

Streetfood!

Ska man ta något snabbt att käka hemma så blir det kanske att man stannar till vid ett gatukök och beställer en tunnbrödsrulle, kebab med bröd eller bara en enkel körv me brö. Nu är det är minst sagt lite annorlunda i Thailand och speciellt här i Chinatown. Vid pass 17-tiden så börjar det dyka upp  diverse skrangliga pickuper och små lastbilar innehållandes bord, stolar och allt annat som behövs för att driva en liten restaurang. Klockan 18 är det mesta på plats. Ett körfält är avstängt närmast trottoaren och gästerna börjar samlas. För nu börjar matfesten.

Sträckan som det hela upptar är ungefär 300m lång på båda sidor av huvudgatan som går igenom Chinatown. Det är även fullt med små matställen på samtliga sidogator. Ett himmelrike för en matnörd i kaostappning. Har man agorafobi bör man inte åka hit för en liten matbit. Det är väldigt trångt och stökigt. Utbudet då? Jo, det finns det mesta man kan tänka sig att vilja äta, det finns även en hel del man inte kan tänka sig att äta. Som typ friterade kackerlackor.

Eller varför inte prova på lite friterade spindlar. Kittlar dödskönt i kistan. Se bara upp för de med ett kors på ryggen.

Det finns såklart inte bara mat som jag tycker är äcklig. För jag har med stor behållning smaskat i mig bland annat följande godsaker:

Helstekta fiskar, Fried rice med anka, knapriga revbensspjäll i nudelsoppa, Tom Yum Goong med ramen, vårrullar med anka och inte att förglömma den fantastiska kokosnötsglassen.

Smaken är viktigare än presentationen som synes. Men gott var det.

Efter ett tag när man har mumsat blir man såklart törstig och vad skulle kunna passa bättre än en flaska granatäppeljuice, apelsinjuice eller en fruitshake. Det är bara att välja och vraka. Jag har dock hört ”rykten” att det ska gå att få tag på öl också och öl passar väldigt bra till just Thaimat. Har jag hört alltså.

Ett favoritställe ligger en bit in på en av sidogatorna. Killen som wokar är helt fantastisk på att bara köra på. Han jonglerar med tre wokar, en grill, samtidigt som han rockar fram helt fantastiska rätter till uppemot 40 gäster åt gången. Jag har aldrig tidigare sett ett sånt tempo i ett kök. Grymt imponerande. Tyvärr så var ljuset helt kasst där han stod så det blidde inga bilder på The Wokmaster. En liten bild på en fin fisk får duga istället.

Lyckades dock få till en bra bild på prepkocken när hon hackade chili som skulle ner i wokarna senare.

Som vanligt så gäller rådet att är det inte tillagat så ät det inte. Med andra ord så brukar jag undvika att äta icke tillagade grönsaker. Risken finns nämligen att de är sköljda i kranvatten av ska vi säga diskutabel renhet. Och när det gäller att gå ner i vikt efter en semester så väljer i alla fall jag att göra det genom att ändra på kosten inte genom att vad jag stoppar in i munnen kommer ut lika snabbt. ”Been there done that” och vill inte tillbaka. Men annars så gäller, ser det gott så käka det. Att de lyckas få fram så mycket goda maträtter under så enkla förhållanden är väldigt imponerande. Tur för de att vår miljö & hälsovårdsmyndigheten inte finns här. Skulle bli ganska tomt med trottoarkrogar då och det här är pop-up krogar i ordets rätta bemärkelse.

Varför inte avsluta med en bild på en liten hög rostade kastanjer samt ett överkört grishuvud som förmodligen blivit slängt i en wok. Tycker nog att han ser rätt solbränd ut på bilden.

Nu ska jag ut och provsmaka mig igenom kvällens meny och se om jag hittar några nya favoriter.

To be continued….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *